Op een boogscheut van de E40 in Erpe-Mere zijn de werken in volle gang. Voor het ontwerp schakelde Dumobil architect Tom Lierman uit Aalst in, met wie de totaalaannemer in het verleden al succesvol samenwerkte.
“Deze woning ligt op een hoekperceel, wat een optimale visibiliteit geeft. Het huis is volledig naar de straatkant georiënteerd, als echte etalagewoning. Zo krijgt het doorgaand verkeer een goed beeld van ons concept”, legt de architect uit.
De laatste jaren is de cocooning-trend aan een opmars bezig. Mensen willen een warme thuis, waar ze tot rust komen en volop genieten van comfort. Daardoor liggen niet alleen de bouwtechnische en energetische eisen hoog, maar moet een woning ook functioneel zijn en esthetisch een meerwaarde bieden zodat het totaalplaatje klopt.
Dat is meteen het uitgangspunt van Toms ontwerp: “De oriëntatie van het terrein en de woonbeleving binnen in de woning bepaalden het plan. Dat vertaalt zich in een lang horizontaal volume op het gelijkvloers, waar grote raampartijen het daglicht maximaal naar binnen trekken. Het kleiner volume erboven biedt ruimte voor de slaap- en badkamers. Strakke vormen met visueel sterke lijnen kenmerken deze bouw.”
Voor de gevelbekleding kozen Dumobil en Tom Lierman bewust voor een mix van materialen om het E-peil van de woning zo laag mogelijk te houden. De gevel van het gelijkvloers combineert een betonlook crepi met hazelnoot hout. Op het eerste verdiep creëren houten planken met wisselende breedtes een originele toets. “Energetisch is crepi een interessante keuze. Door de houtaccenten voegen we natuurlijke, circulaire bouwelementen toe. Bovendien laat deze gevelopbouw toe maximaal te isoleren. Hierdoor vergroot het duurzame karakter van de woning en is ze futureproof. Verder wordt de energiezuinige woning verwarmd met geothermie en zonnepanelen.”
Een woonconcept krijgt vorm vanuit de dagelijkse routine van de bewoners en bepaalt zo het volume en de uiteindelijke architectuur. Ook in deze kijkwoning. Hoe je als bewoner door het huis beweegt, definieert de indeling en opeenvolging van de verschillende ruimtes, zoals de keuken, eetkamer en zitruimte. Privacy en akoestiek zijn hierbij essentieel. Een bureau met gescheiden ingang is bijvoorbeeld handig voor een zelfstandige met een thuiskantoor.
Tom: “Ontwerpen betekent zoeken naar een optimale balans tussen ruimtelijke kwaliteit, esthetiek en een duurzaam design. Een woning moet leefbaar zijn en vraagt dus om een functioneel concept. Dat betrachten we ook in deze kijkwoning. Zo ligt de woonkamer op het einde van het bouwvolume. Voor mij is dat een rustpunt. De circulatie is hier minimaal en dat hoort zo. Door de grote raampartijen aan weerszijden krijgt de bewoner een volledig zicht op de tuin met zwemvijver. Om de intimiteit te bevorderen vertrekt de trap naar de slaapkamers vanuit de leefruimte.”
De nieuwe woning is op het zuiden gericht, waardoor de vele ramen een uitdaging vormen. “Om oververhitting binnenin te vermijden is een goede klimaatcontrole belangrijk. Daarom worden de kamers uitgerust met geïntegreerde zonwering”, legt Tom uit.
Daarnaast biedt de geothermische warmtepomp tot 4 graden koeling in de zomer. Op het gelijkvloers is aan de zuidkant een luifel uitgewerkt. De overdekte buitenruimte voegt een extra architecturaal effect toe met een vloeiende overgang tussen binnen en buiten.